Közös érdek „A beteg és a család bevonása” az egészségügyi ellátások során

2023.09.19.
A WHO által meghirdetett Betegbiztonsági Világnap alkalmából megrendezett konferencián az IJSZ munkatársai – dr. Novák Krisztina jogvédelmi biztos és dr. Lengyel Ingrid betegjogi képviselő – is előadást tartottak.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat több mint 10 éve kapuőri szerepet tölt be a betegek (gyermekek, ellátottak) jogainak érvényesülése felett. Az IJSZ betegjogi képviselői országos lefedettségben elérhetőséget biztosítanak a betegek és hozzátartozóik részére az egészségügy állami- és magánszolgáltatásaival összefüggő kérdésekben. Jogvédelmi feladataikat közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóknál, a helyszínen tartott fogadóórákon, valamint az intézménylátogatásokon valósítják meg, így közvetlen személyes elérhetőséget biztosítanak az érdeklődők, panaszosok számára.
 
Míg 2013-ban közel 10.000 megkereséssel fordultak az IJSZ betegjogi képviselőihez, addig 2022-ben több mint duplájára emelkedett a megkeresések száma.
 
Az adatok elemzésénél meghatározó, hogy:
  • nőtt a társadalom információigénye, jogtudatossága
  • a különböző helyzetek – mint például a világjárvány, digitalizáció térnyerése – nagyban befolyásolták a megkeresések számát
  • a jogszabályi változások, valamint a rendszerszintű átalakítások is hatással voltak a számadatok alakulására.
 
A képviselők munkájának jelentős részét képezi az információs és a prevenciós tájékoztató munka, amely lehetőséget biztosít, hogy a konfliktusok megelőzhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatást nyújtók és az azt igénybe vevő személyek között. Ezek megvalósításához a Szolgálat a jogvédelmi munkán túl számos kiadványt, figyelemfelhívó plakátokat készít, pályázatokat, lakossági tájékoztató programokat valósít meg.
 
Az IJSZ folyamatosan jó gyakorlatokkal segíti az egészségügyi ellátórendszer működését, valamint a jogalkotási folyamat szereplői számára is visszatükröz. A szolgáltatók számos esetben kikérik a betegjogi képviselők véleményét a jogszabályoknak a gyakorlati életbe történő átültetéséről, megfelelő alkalmazásáról.
 
A Szolgálat munkája visszaigazolja, hogy a betegellátás során kiemelten fontos szerepet tölt be a jogtudatosság, az egészsértés. A betegeknek és hozzátartozóiknak az ellátás folyamatába történő teljeskörű bevonásával, és a betegek jogainak és kötelezettségeinek ismeretével számos konfliktus elkerülhető, így a betegek kiszolgáltatottsága, bizonytalansága csökkenhet. A szolgáltatói oldalon eredményként jelenhet meg a betegelégedettség pozitív irányba fordulása, mely pozitív hatást gyakorolhat a szolgáltatást igénybe vevő és szolgáltatást nyújtó attitűdjére.
 
 
 

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2024.04.17. kép
4. állomásán Győrben jár az IJSZ "Tudom, hogy van jogom" ellátottjogi vándorkiállítása.

2024.03.28. kép
Helyszín: Agora Víztorony, Szombathely 9700, Vak Bottyán u. (Kresz Parkban)

2024.03.14. kép
Keszthelyen 2024. március 14. és március 24. között látogatható a kiállítás. Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.bm.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ