Katicabogár a kórházban: mesekönyvből ismerhetik meg jogaikat a kicsik

2016.11.19. (Nyilatkozó: Dr. Novák Krisztina, főigazgató)

Két hónapon keresztül, 19 megyei állomáson több mint 1500 óvodapedagógus részvételével valósult meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ „MesÉLJ jogosan” országjáró gyermekjogi programsorozata. A rendezvényeken résztvevő óvodák munkatársai speciális módszertani segítséget kaptak "Az elveszett madártoll" címmel megjelent gyermekjogi mesekönyv használatához. Olyan témákat járnak körbe, mint a bántalmazás tilalma, a véleménynyilvánításhoz való jog, az egészséges élethez, tanuláshoz való jog, az öregek tisztelete, a láthatás joga elvált szülők esetén.
A programsorozat keretében az OBDK az ország több mint 4500 óvodájának 4-4 ingyenes példányt biztosít a mesekötetből, amely decembertől kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz.
 
Az OBDK célja, hogy minél fiatalabb korban megismertesse a gyerekekkel az őket megillető jogokat, jogaik gyakorlásának határát, valamint azt, hogy a gyermekek felismerjék az őket ért jogsértéseket és merjenek segítséget kérni a felnőttektől.
 
„A könyv az OBDK harmadik gyermekjogi mesekönyve. Kifejezetten ilyen jellegű, gyermeki jogokkal és kötetezettségekkel foglalkozó, beszélgetős kiadvány megjelenéséről nem tud az OBDK. Külön büszkeség számunkra, hogy a kötet iránt nemzetközi szinten is érdeklődnek” – mondta a hirado.hu-nak Novák Krisztina, az OBDK vezetője.
 
Fotó: Shutterstock
 
A főigazgató elmondta azt is, hogy a mesekönyv lehetőséget teremt arra, hogy mind az óvodákban, mind a családokban a felnőttek a gyermekekkel együtt beszéljék át a mesekönyvben lévő történeteket és ezeken keresztül a mesék alapját adó gyermeki jogokat. A beszélgetések támogatására a mesekönyvhöz néhány oldalas útmutató is készült, amely a beszélgetések megindítását és azok feldolgozását segítő gondolatokat, kérdéseket tartalmaz.
 
„Az óvodapedagógusok témában történő külön megszólítását azért tartottuk kiemelten fontosnak, mert ők képzésükben ugyan tanulnak gyermekjogokról, ám csupán érintőlegesen. Az OBDK meggyőződése, hogy a gyermekeket kicsi koruktól kezdve meg kell ismertetni az őket megillető jogokkal és kötelességeikkel is. Ezt segíti „Az elveszett madártoll” gyermekjogi mesekönyv, amely a gyermekek életkorához, nyelvi környezetéhez igazodó történeteket tartalmaz” – hangsúlyozta az OBDK vezetője.
 
Észrevétlenül tanulhatnak a fantázia segítségével
 
Kihívást jelentő feladat volt a mesekönyv elkészítése, hiszen egy meglévő problémához, témához kellett kitalálni a cselekményt, nem pedig fordítva – mondta Boldizsár Ildikó meseterapeuta, a kötet írója a hirado.hu-nak.
 
Mikor mesét ír az ember, nincs jó értelemben vett didaktikai szándék az írás mögött. Itt az volt a cél, hogy kényes egyensúlyt állítsunk be a fantázia és a didaxis között. Most gyermekjogi kérdésekhez kellett történeteket társítani úgy, hogy ne a nyilvánvaló okítás legyen előtérben – mert attól a gyerekek menekülnek -, hanem olyan történetet kapjanak, amiből szinte észrevétlenül megtanulhatnak valamit” – fogalmazott Boldizsár Ildikó.
 
Az elveszett madártoll
Forrás: OBDK
 
Az elveszett madártoll három hónapig készült, és olyan témákat jár körbe, mint például a bántalmazás tilalma, a véleménynyilvánításhoz való jog, az egészséges élethez, tanuláshoz való jog, az öregek tisztelete, a láthatás joga elvált szülők esetén – vagyis minden olyan terület szerepel benne, ami a gyerekek életét érintheti.
 
Boldizsár Ildikó szerint nem gyakoriak az olyan mesék, amiből a gyermekek megtanulhatnák, hogy hogyan kell mások felé és önmaguk felé tisztelettel fordulva élni, ez a könyv pedig ezt a célt szolgálja.
 
A mesekönyv alapvetően óvodai foglalkozásokra alkalmas, hozzá pedig az ún. metamorphoses-meseterápiás módszer alapján kidolgozott foglalkozástervek is készültek: 10 olyan tervet kapnak az óvónők, ami alapján meg tudják tartani a foglalkozásokat.
 
Énekkel, mondókákkal hangolódnak
 
„A történetek elmesélését ráhangolódás előzi meg énekléssel, mondókával, játékkal, ahogyan az az alkotófejlesztő meseterápiában történni szokott. Ezzel megnyitjuk a mese előtt az utat, majd az óvónő elmeséli a mesét, amelynek szerves részét képezik a játékok. Ezek a képzeletet és a testet éppúgy megmozgatják, mint a gondolkodást. Nem a szövegértés kerül a fókuszba, hanem a gyerekek személyes valósága – ezt kapcsoljuk össze a mesével” – fogalmazott Boldizsár Ildikó.
 
Családok számára is elérhető lesz
 
A kötet decemberben kereskedelmi forgalomba is kerül, amellett, hogy az ország több mint 4500 óvodájának 4-4 ingyenes példányt biztosítanak.
 
A „MesÉLJ Jogosan” programsorozaton belül a résztvevő óvodapedagógusok képzést kaptak a gyermekjogi ismeretekről, a gyermekvédelmi rendszerben őket érintő legfontosabb feladatokról és a mesekönyv használatáról.
 
Ezek mellett a családok, szülők ez irányú segítése érdekében az OBDK útmutatót tesz közzé a honlapján.
 
Fotó: Shutterstock
 
Katicabogár a kórházban
 
A mesekönyvek történeteiben állatok a főszereplők.
 
„Ezt azért tartjuk fontosnak, mert így megfelelő távolságból a mesékben megfogalmazott élethelyzetekről könnyebben lehet beszélgetni a gyermekekkel”– fogalmazott Novák Krisztina.
 
Az egyik történet például egy katicabogár kórházi esetét mutatja be, amellyel az egészségügyi ellátáshoz való jogot szemléltetik a gyermekeknek.
 
A 3-7 éves korú gyerekeknek szóló történetben a hétpettyes katicabogár beteg lesz, bekerül egy intézménybe, a mesén keresztül a gyerekek pedig megtanulhatják, hogy az orvostól nyugodtan lehet kérdezni, és – mivel katica anyukája is a kórházban van – megismerik a tájékoztatáshoz, kapcsolattartáshoz való jogukat is.
 
„A könyv témáinak meghatározásánál a leggyakoribb panaszokat vettük figyelembe, illetve mindazt,, ami az óvodások mindennapi életét a leginkább meghatározza” – fogalmazott Novák Krisztina.
 
November 20-án, a gyermekek jogainak világnapján a könyvhöz kapcsolódóan gyermekjogi rajzpályázatot is hirdetnek az óvodáknak.
 
A pályázat keretében a kötetben található valamely mese részletének vagy egészének rajzos feldolgozását várják az óvodai csoportoktól. Ezzel a megvalósuló foglalkozásokat igyekeznek továbbkövetni.
 
Forrás: hirado.hu

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2022.06.01.
Megjelent „A gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményekben, nevelőszülői hálózatokban és a javítóintézetekben ellátott gyermekek és fiatal felnőttek bántalmazási eseteinek kivizsgálására...

2022.05.20. kép
Betegjogi képviselőink az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás, a fekvőbeteg-szakellátás, és egyéb egészségügyi ellátások szintjén nyújtanak segítséget az érintettek számára....

2022.05.03. kép
Országos jogvédői hálózatunk keretében az ellátottjogi képviselő:Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ