Átadták az ellátottjogi alkotópályázat díjait a Belügyminisztériumban

2023.11.14.
Átadták a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálatának "Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok 2023" ellátottjogi alkotópályázatának díjait kedden Budapesten.
Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen hangsúlyozta: a szociális gondoskodást jól végezni csak együtt lehet, ebben sokat lépett előre Magyarország az elmúlt időszakban, hiszen a gondoskodás már közös feladata az államnak, a helyi közösségeknek és az önkormányzatoknak.
 
A bentlakásos szociális intézmények az otthont pótolják, de fontos, hogy valódi otthonná alakítsák azokat - folytatta a helyettes államtitkár. Felidézte, a tervek szerint a nagy intézményeket 2036-ig megszüntetik, a támogatott lakhatás, kisebb otthonok kialakítása, családiasabb körülmények megteremtése a cél.
 
De "attól még nem lesz otthon az otthon, ha lebontjuk a régi falakat és modernebb épületeket építünk", akkor lesz otthon, ha a dolgozók és az ellátottak családot alkotnak, és megélhetik a társadalmi egyenrangúságot - fogalmazott Csizi Péter. Hozzátette: ennek megvalósulását segíti az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, amely gondoskodik a betegek, ellátottak és gyermekek törvényben meghatározott jogairól.
 
A jog betartatása szigorú, de a környezetet barátságossá kell tenni, ezért évek óta hirdetnek tehetségkutató rajzpályázatokat, ezeken mindenki bemutathatja, mihez van joga, és ez hogyan érvényesül a mindennapokban - mondta el a helyettes államtitkár, aki örömét fejezte ki, hogy idén csaknem hatszáz alkotás érkezett.
 
 
 
Novák Krisztina jogvédelmi biztos arról beszélt, elkötelezettek a mellett, hogy "valamennyi ellátott ajtaját minél szélesebbé tárják a társadalom irányába", hogy mindenki láthassa, mennyi hit, bátorság, kitartás és szeretet van bennük, milyen értékes tagjai a társadalomnak és hogyan telnek a mindennapjaik.
 
 
Az idei pályázatra 597 pályamű érkezett az ország különböző részein lévő otthonokból három fő kategóriában: irodalom-vers-próza, rajz-festmény, és videó. Olyan sok értékes pályázat született, hogy különdíjakkal együtt 42 alkotást díjaztak - közölte Novák Krisztina.
 
Bejelentette azt is, hogy a pályaművekből összeállított tárlatot országszerte bemutatják szociális, közoktatási és felsőoktatási intézményekben, valamint önkormányzati közösségi terekben.
 
Forrás: MTI
 
 
 

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2024.04.17. kép
4. állomásán Győrben jár az IJSZ "Tudom, hogy van jogom" ellátottjogi vándorkiállítása.

2024.03.28. kép
Helyszín: Agora Víztorony, Szombathely 9700, Vak Bottyán u. (Kresz Parkban)

2024.03.14. kép
Keszthelyen 2024. március 14. és március 24. között látogatható a kiállítás. Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.bm.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ