A gyulai gyermekkórházban fekvő betegeket látogattak meg Békés megyei jogi képviselők

2014.04.18. (nyilatkozók: Dr. Daróczy Linda, Dr. Hőhn Ildikó, Dr. Vetési Csilla)

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ dolgozói a betegjogokra hívták fel a figyelmet kezdeményezésükkel.
Az európai betegjogi nap alkalmából csokoládétojással és gyümölccsel ajándékozták meg a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház gyermekosztályán fekvő beteg gyerekeket és hozzátartozóikat az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) Békés megyei jogvédelmi képviselői.
 
Dr. Daróczy Linda betegjogi képviselő, dr. Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő és dr. Vetési Csilla gyermekjogi képviselő dr. Sipos Péter osztályvezető főorvos, valamint Fiszter-Fábián Krisztina osztályvezető főnővér vezetésével látogatta meg a csecsemő és kisded, a fertőző, illetve a gyermek és ifjúsági részlegen fekvő kis betegeket, illetve a szoptatós anyaszállón tartózkodó szülőket.
 
Fiszter-Fábián Krisztina lapunk kérdésére elmondta: a húsvétot mintegy 51-52 gyermek tölti az osztályon. Az osztályvezető főnővér szerint a gyerekeknek nem könnyű kórházban tölteni az ünnepeket, mint fogalmazott, ezek az időszakok a szociális fejlődésükre is kihatnak.
 
– Igyekszünk az ünnepi alkalomnak megfelelően hangulatossá, barátságossá tenni a kórházi környezetet a gyermekek számára. Úgy vélem, fontos tudatosítanunk bennük azt, hogy ünnep van – tette hozzá.
 
Dr. Daróczy Linda kiemelte: a helyi, OBDK által támogatott kezdeményezéssel az európai betegjogokra, illetve a jogvédelmi tevékenységre szerették volna felhívni a figyelmet. Mint megtudtuk, az európai betegjogi nap alkalmából a központ országos rendezvényt is szervez április 24-én.
 
– Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2012-ben alakult meg. A dr. Novák Krisztina irányítása alatt álló központi hivatal egyre nagyobb figyelmet fordít a jogvédelmi tevékenységre. Megyénként három jogvédő, egy betegjogi, egy gyermekjogi, valamint egy ellátottjogi képviselő tevékenykedik – mutatta be az OBDK-t a szakember.
 
– Az a tapasztalatom, hogy egyre inkább jogtudatos a társadalom, egyre több kérdéssel fordulnak hozzánk a betegek, egyre több a megkeresés – fejtette ki kérdésünkre a jogi képviselő, akitől azt is megtudtuk, hogy az esetek többségében az általuk alkalmazott mediációs technikákkal orvosolhatók a hozzájuk fordulók panaszai.
 
– Tapasztalataim szerint leggyakrabban a tájékoztatáshoz, valamint a megfelelő ellátáshoz való joga sérül a betegeknek. Ezen jogosultságok mind az egészségügyi törvényben nevesített jogok – hangsúlyozta dr. Daróczy Linda.
 
Dr. Sipos Péter leszögezte: a gyermekosztályon a betegjogok teljes mértékben érvényesülnek, hiszen a gyermeknek megvan az a joga, hogy a szülőt a nap 24 órájában maga mellett tudja.
 
– Jelenleg három anyaszállónk van. A szoptató anyák, illetve a fertőző betegek számára fenntartott anyaszálló ingyenesen igénybe vehető, míg a nagyobb gyermekek hozzátartozói számára fenntartott anyaszállón térítési díjat kell fizetni – mondta el az osztályvezető főorvos. Ha a szülő úgy dönt, hogy gyermeke mellett marad éjszakára, vendégágyat biztosítanak neki – tette hozzá.
 
Dr. Sipos Péter szerint a gyermekosztály átköltöztetésével lényegesen korszerűbb körülmények között gyógyíthatnak majd. Mint kifejtette, a gyerekosztály jelenlegi, több mint százéves épülete struktúrájában már nem felel meg teljes mértékben a mai kor követelményeinek. Az új épületben kisebb, kétágyas kórtermekben helyezik el a betegeket, így megfelelő környezetben gyógyulhatnak majd.
 
 
Forrás: Gyulai Hírlap


Kiemelt hírek

2021.09.24. kép
ÁPOLJUK A BETEG§OGOKAT IV. VERSENYFELHÍVÁS AZ INTEGRÁLT JOGVÉDELMI SZOLGÁLAT (IJSZ) 2021 ŐSZÉN ÚJRA BETEGJOG - TUDATOSÍTÓ INTERAKTÍV VERSENYT HIRDET EGÉSZSÉGÜGYI...

2021.08.02.
Tájékoztató a Jogvédelmi képviselői képzésről

2021.05.19.
Az interneten terjed egy az Integrált Jogvédelmi Szolgálat , illetve munkatársainak nevével visszaélő levél/e-mail, melyben pénzbeli adományt kérnek magánszemély számára. Felhívjuk szíves...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ